Mogelijkheden

Onze thuishaven is vanaf de start van het vaarseizoen Edam, volgens ons het mooiste stadje aan het IJsselmeer. Het is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken en er is prima gratis parkeergelegenheid vlakbij het schip. Het is zó centraal gelegen dat er eigenlijk altijd geschikte wind is.

Vanaf de grotere vakanties vinden we het er echter wat te druk worden en ook het dan inmiddels tot volle wasdom gekomen fonteinkruid vermindert het vaarplezier- dus voor de verandering: Enkhuizen als afvaart-haven. Dat biedt natuurlijk weer heel andere mogelijkheden! Friesland is al prachtig, maar ook de Waddeneilanden, droogvallen, zeehonden spotten of krabbetjes vangen, mosselen zoeken, uitrekenen wat de juiste tijd van vertrek is om het gekozen doel te bereiken, ( stroom, wind, getij, kortom: navigatie) hartstikke spannend allemaal!

Dus even kort en overzichtelijk samengevat:
Haven van vertrek april-mei-juni: Edam
juli-augustus-september: Enkhuizen
oktober: Edam

 

Dagtochten

Een dagtocht is een leuke manier om een verjaardag of een jubileum te vieren, of zomaar even een dagje uit, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje. Zelf hapjes en drankjes meenemen of klaarmaken aan boord mag natuurlijk, maar zolang de uitvalsbasis Edam is kunt u ook gebruikmaken van onze catering. Hierbij kunt u denken aan een uitgebreid koud of warm buffet; u kunt ook kiezen voor een originele scheepsmaaltijd. Drankjes uit de nationale bar.  Bij een dagtocht hebben wij een capaciteit voor maximaal 12 personen. We kunnen op zo’n dag de hele dag zeilen, maar we ook de dag onderbreken voor een bezoekje aan Marken, Pampus, Hoorn, of het internationaal bekende Volendam. We kunnen onderweg even ankeren voor de lunch of een frisse duik.

Weekeinden

Het leuke van een weekeind is natuurlijk dat we niet ´s avonds in dezelfde haven terug zijn. U komt vrijdag ’s avond om een uur of acht aan boord, we wachten u op met koffie en thee, maken u wegwijs. De volgende dag om een uur of tien hijsen we de zeilen en zetten koers op weg naar bestemming. “Een dag op het water duurt minstens drie dagen” zeggen wij altijd, want de buitenlucht en horizon zijn zó aanwezig, het geruis van het water werkt hypnotiserend en zo rustgevend dat het dagelijkse leven even heel ver weg is. Eindelijk weer eens tijd voor een goed gesprek! Willen we ergens een vuurtje stoken en barbecueën of liever naar één van de vele mooie oude Zuiderzeestadjes? Willen we ankeren zodat er geen buren zijn die anders denken over de nachtrust dan wij? En dan ´s morgens lekker zwemmen bij wijze van ochtend-douche… U komt volkomen verfrist weer bij uw wortels!

Meerdaagse tochten

Hoe langer een tocht duurt, hoe groter de mogelijkheden worden. Het is heerlijk zwerven als je je laat leiden door de mogelijkheden die het weer en de wind bieden. We hoeven er niet eens aan te denken hoe ver we komen, het gaat om de reis en die gaat morgen weer verder. Als de wind en tij ons goedgunstig zijn kunnen we naar het wad, droogvallen, sterren zien, wadlopen, beestjes zoeken op laag water. Zeehondjes kijken voor de liefhebbers. Kruisen over een wantij tot we vastlopen en op opkomend water moeten wachten. Zien hoe de zee er uit ziet als het water weg is. Slingerende vaargeultjes volgen die met boompjes bebakend zijn, voortdurend in spanning of we wel op het goede boompje afvaren; dat is namelijk lang niet altijd even duidelijk te zien, en soms zijn ze door voorgangers stuk gevaren. Op de eilanden zijn fietsen te huur zodat deze uitgebreid bezichtigd kunnen worden. Zorgvuldig uitrekenen wanneer en waar eb en vloed zich bevinden, op getijde-water kun je niet, zoals op het IJsselmeer, gewoon om 10 uur vertrekken en om 5 uur ergens aankomen. Avontuur! Als al dat zout en horizon beginnen te vervelen of het weer is nu eenmaal niet geschikt is een binnenlandse tocht door Friesland of Overijssel ook erg leuk en verrassend. Zeilen op water wat zowat boven het land uitsteekt is heel apart. Het is het water waar de Vrouwe Jitske vroeger haar vracht vervoerde. Waar turf gestoken werd zodat er nu prachtige routes voor kanotochten zijn, die ter plekke gehuurd kunnen worden.