Eten & Drinken

Als ik een initiatiefnemer voor een weekend vraag of deze het organiseren nou veel werk vindt, is het antwoord vaak:
” vooral de inkoop! “

Ik kan me dat voorstellen; ik heb voor mijzelf een lijst gemaakt die ik iedere Pieperrace hanteer. Deze voldoet aardig; doe er uw voordeel mee.

Inkoop (basis) voor een weekend 12 personen:

2 p koffie
suiker
koffiemelk
koffiefilters/maat 6

5 brood (ongesneden in papieren zak blijft langer vers)
2 boter
1 margarine
jam
pindakaas
vlokken
3 pond kaas
8 x vleesbeleg
6 melk
2 karne
4 jus d’orange

fruit

Drank en snacks:
3 krat bier
3 witte- & 3 rode wijn.
2 cola
8 coolbest varia
6 spa rood
4 chocomelk
2 chipito, 2 chips, 1 zak mars/snickers varia, 1 pak drop varia, 1 nootjes mix, toastjes, lekkere kaasjes
(sterke drank moet men wat mij betreft maar zelf meenemen)

Een aantal spullen is over al het algemeen nog wel voorradig. Voor de zekerheid kunt u ons even bellen voor een check:

  • thee
  • wc-papier
  • afwasmiddel / schoonmaakmiddel
    (millieuvriendelijk a.u.b,alles komt namelijk direkt in de plomp)
  • vuilniszakken
  • peperkorrels
    (Als hobbykok kan ik me niet voorstellen dat er iemand kan leven zonder pepermolen, en die is dan ook aan boord. Er is bijna altijd wel zout & peper voorradig, er is een kruidentuin aan boord, maar check voor de zekerheid even. De peterselie doet het bijv. bijna standaard slecht

Dit is mijn basis inkoop voor als ik een weekend uit ga met 12 (+ onszelf) en ik weet dan nog niet wat we eten. Ik ben zelf van mening dat een leuk weekend een feest is, en bij een feest hoort ook lekker eten. Maar dan liefst zonder al te veel werk!

Wat suggesties:

Uiensoep met brood
10 uien
5 tenen knoflook
2 danableu
3 L kruidenbouillon
2 bl tomatenpuree
De uien in kwartringen en de knoflook in snippers snijden. Even fruiten in boter, de tomarenpuree erdoor roeren, daarna de bouillon. Aan de kook brengen, dan de danableu er doorheen kruimelen. Minstens een half uur laten trekken. (De volgende dag is ie nog lekkerder)

Vispannetje
Roux:
boter
bloem
kruiden- of visbouillonblokjes
witte wijn
14 ons verschillende soorten vis.
daarbij:
gekookte aardappels
diepvriesboontjes o.i.d.
Een pakje boter smelten, bloem rustig aan erdoorheer roeren, met bouillon verlengen tot redelijke roux. Witte wijn erbij. De saus moet nu een dikke soep substansie hebben. Dan kan de vis er in: in hapklare brokken toegevoegd is de maaltijd in 8 minuten klaar.

Pastella ratatouille
6 á 7 pastella
3 p champignons
3 courgettes
1 paprika
3 uien
3 four d’ambert of andere (blauwe) kaas
4 koksroom
Bak de champignons, de cougettes, paprika en de uien in stukjes liefst afzonderlijk van elkaar; anders wordt het een smaaksmurrie. Voeg ze na aanbakken samen en voeg pas vlak voor het opdienen de saus toe. De saus: warm de koksroom op en verkruimel daarin de blauwe kaas, voeg versgemalen peper naar smaak toe. De pastella kookt ondertussen in 5 minuten gaar.

Tofoe met boemboe-boontjes
olijfolie
7 pak mild gekruide tofoe
7 boemboe voor sajoer tjampoer
6 zakken diepvriesboontjes
3 uien
(basmati) rijst
Meng de boemboe met wat warm water tot een roerbare smurrie. Roerbak de tofoe met de uien even in de olijfolie; daarna met de boontjes erbij, totdat deze bijna beetgaar zijn. Voeg de boemboe toe en laat even insudderen. Serveer met lekker geurige basmati rijst.
Als de bonen vers zijn is het gerecht ook zeer geschikt voor een langere (wadden) tocht, want met weinig koeling houdbaar.

Draadjesvlees
Ingrediënten per persoon:
1 ons runderlap
1 kleine ui
1 el tomaten puree
1 tl verse tijm
1 tl geschild en geraspte gemberwortel
Vers gemalen peper, zout, bouillonpoeder
Boter of (vloeibare) margarine
Champignons (ŽŽn bakje voor 5 personen)

Het vlees zouten en peperen, in boter of ander spul even aanbraden, uien in kwartringen toevoegen en even meebakken. Tomatenpuree erbij, tijm, gember, bouillonpoeder en water tot alles goed onder staat. Even roeren tot alles een beetje gemengd is; weer aan de kook brengen. 1 1/2 uur laten sudderen op laag vuur. Of op de kachel, als die toch aan staat.
Champignons snijden en apart bakken, dan erbij.
Heerlijke winterkost bij stamppotten. Vlees blijft in en onder de saus wel een week goed.

Garnalenpotje
(voor 4p, makkelijk multipliceerbaar, toch?)

4 grote vleestomaten
4 middelgrote uien
3 tenen knoflook
4 eetlepels peterselie
paprikapoeder, zowel mild als pikant
vers gemalen peper
lekker veel olijfolie
minstens net zoveel witte wijn
+/- een eetlepel gehakte peterselie per persoon
+/- 75 gr garnalen per persoon, in dit geval dus 300 gram. Hollandse garnalen zijn verreweg de lekkerste, maar als het een flinke pan wordt, zou ik persoonlijk wat noorse erdoor mengen.

Was de tomaten, snijd ze doormidden, geef de bolle kant een extra dwarssnee, alvorens de helften in plakken te snijden.
Schil de uien, snijd ze via de hartlijn in tweeën en geef de hierdoor ontstane helften een inkeping van 2/3, alvorens ook deze in plakken te snijden.
Hak de knoflook klein. (Persen mag, maar goed hakken is beter)
Hak de peterselie.
Goed. Alles is er nu klaar voor.
De wok hoeft niet percé een wok te zijn, maar wel minstens een goede braadpan waar je ook in kunt roerbakken.

  1. Verhit wat olie, roerbak de uien en de knoflook even. Twee minuten of zo.
    Voeg voldoende olijfolie toe, alles moet b’jna onder staan.
    Voeg flink wat paprikapoeder toe, zowel mild als pikant. De saus mag flink rood zien van het poeder. 50/50 is mijn persoonlijke ervaring, wat volgt is jouw smaak.
  2. Voeg de tomaten toe, breng weer aan de kook en vul aan met scheuten witte wijn, totdat alles weer – min of meer onder staat. De peterselie mag er bij. Voeg er lekker wat versgemalen peper bij. Zonder de witte wijn smaakt de saus te vet.
  3. Vlak voor het opdienen de garnalen toevoegen. Hollandse garnalen zijn al voorgekookt dus moeten niet méér, dan even meeverwarmt zijn.

In de schil gekookte aardappels zijn er lekker bij.

Preistamppot
simpel doch smaakvol net anders: (en goedkoop)
aardappelpuree van maggie- extra grof, 2 pakjes voor 3 personen
+/- 150 gr prei pp
100 gr gehakt pp
1 pakje spekjes per 2 à 3 p
vers gemalen peper kaas om te raspen, paneermeel

Het gehakt met de spekjes bakken. De prei even wokken in wat olijfolie. De puree volgens voorschrift bereiden. Doe onderin de ovenschotel (= aan boord) 2/3 van het gehakt/spek mengsel. Meng de rest door de puree met de geroerbakte prei, en verdeel het geheel bovenop het gehakt. Rasp voldoende kaas om samen met een beetje paneermeel een korstje te kunnen vormen in de oven, de rest regel ik: want de oven staat in de roef.